söndag 5 februari 2012

Nya Zeeländsk genialisk enkelhet

Vad vi främst fascineras över på Nya Zeeland är deras sinne för fokus. Det som är viktigt är viktigt, resten spelar inte så stor roll. Som svensk har man ofta en ganska jämn nivå på sitt liv. Är man medveten om sitt yttre, har man ofta en liknande stil på sin bil, sitt hus, barnens leksaker och sin inredning… På Nya Zeeland blandas stilar hejvilt och utan yttre logik, men det speglar tydligt vad som egentligen spelar någon roll. En ytterdörr som sällan används kan hänga på sniskan medans spisen i samma matglada hem lyser splitterny. Är det varmt nog ute behövs inga skor så man går gärna barfota mitt i stan. Down to earth men med sinnena inställda på det man prioriterar.
En farmare vi la märket till på färjan vid överfarten mellan de två stora öarna klättrade upp på djurtransportens släp för att rulla ihop presenningstaket ovanför djuren för att ge dem luft och utrymme under de timmar som följde över vattnet. Han hade Birkenstock tofflor, förmodligen för att de var enklast att hoppa i när han skulle iväg. Det var dock lite kyligt denna dag så han kompletterade med ett par raggsockor för att hålla sig varm. Rayban solglasögon av senaste snittet eftersom han jobbade utomhus och UV-strålningen här nere är stark, urtvättade shorts eftersom man blir skitig om benen när man jobbar med kor och en snygg överdragströja som förmodligen låg närmast när han lämnade hemmet på morgonen. Syftet uppfyllt. Gott nog.
I ett kylskåp på en restaurang och i ett cafékök måste allt märkas noggrant, både ur praktisk och hygienisk synvinkel. Enklast vinner; denna märkning tog priset idag!


Grated carrots – förstås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar