lördag 18 februari 2012

Sweet dough

Frukost för en ”kiwi”, en Nya Zeeländare, är gärna en kopp välbryggt kaffe baserat på en dubbel espresso samt en muffins eller en scones. Framåt niotiden börjar kunderna efterfråga Cinnamon Pinwheels. En lite mindre söt variant av vår svenska kanelbulle i annan form som vi bakar på den vetedegen, the sweet dough. De liknar det vi hemma kallar kanelsnäckor, men är gigantiskt stora och gräddas i muffinsformar. Glasyren får man inte missa – gärna med rivet apelsinskal i. Efter någon vecka i bageriet gav jag mig på att snurra min version av kanelbullar – såsom vi gör på Englas Skafferi. Men se, det gick inte alls åt i serveringsdisken! Där tog den konservativa brittiska traditionen överhanden. Prova något nytt? Inte!
Men lite senare vågade jag mig på att introducera en egen variant av bullar som av kocken blev döpt till ”twists”. Jag bredde ut creme cheese, strödde på råsocker, chocolate chips och frusna hallon innan jag snurrade bullar av den fyllda, trevikta degen. Penslade med ägg och strödde på mandelspån. Det blev en riktig höjdare som sålde slut snabbt.

Som vi brukar skoja om hemma i Lännäs, min man och jag; allt som har något rött i sig säljer på sommaren. Det slår aldrig fel – inte ens hos de konservativa kiwisarna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar