torsdag 15 mars 2012

Det sjätte sinnet

För mig som bagerska är det förstås väldigt viktigt vilken upplevelse den som smakar bakverket får. Mitt första kriterium är att det ska smaka kvalitativt gott även om man blundar. Men eftersom de flesta av oss bedömer det vi äter med ögat och upplever miljön vi äter i med flera sinnen än smaken är det också viktigt för mig att de andra sinnena tilltalas av bakverket.


Synen – det ska vara vackert för ögat. Vackert dekorerat, fräscht upplagt med lockande färger och kreativa presentationer. Nyplockade blommor på kassadisken eller en lila viol på chokladkakan.





Känseln – konsistensen på det man mumsar på ska vara tilltalande och snabbt spegla de goda ingredienserna. Morotskakan ska avslöja sina knapriga rivna morötter och chokladen i brownie:n smörja gommen.

Lukten – doften av ett bakverk förhöjer likt inget annat smakupplevelsen. Det som serveras bör därför avnjutas så nära bageriet som möjligt!

Hörseln – skön musik, lågmälda samtal goda vänner emellan, en kaffemaskin som arbetar, hemtrevligt klirr av kaffekoppar, en vänlig röst gör helhetsupplevelsen levande och njutbar. 


Sen har vi det sjätte sinnet som enligt mig är oumbärligt hos en duktig bagare; förmågan att förmedla sin passion till bakverket utan att själv ens möta den som får njuta skapelsen. Att smygkika från bageriet på kunder som njutfullt mumsar det nybakade är en outtömlig källa till glädje. Då har man lyckats förverkliga sin vision!

Min passion är också det som driver mig att hålla bakkurser! Du hittar de olika kurserna i spalten till höger. Aprilkurserna börjar bli fullbokade, men kurserna löper vidare under våren och sommaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar