lördag 17 mars 2012

PinwheelsJag blir inte riktigt klok på den Nya Zeeländska benämningen på bakverket ”pinwheels”.

Fritt översatt blir det på svenska pinnbröd, vilket för mig ger direkt association till det mest primitiva av bakverk; salt deg som gräddats svart och bränd utanpå och degig inuti. Bagarna själva är entusiaster till scouter ute på friluftshajk som gett sig av runt hörnet av det varma ombonade hus man frivilligt lämnat för en natt under stjärnorna. Denna degiga massa, pinnbrödsdegen, som omsorgsfullt knådats i en plastpåse, har lindats kring en noga utvald pinne från skogen, tappats tio gånger av misstag i elden (”lite skit rensar magen”, ”det som inte dödar härdar” – jag har fått lära mig alla omskrivningarna) och till sist omsorgsfullt kamouflerats med smör, kanel och socker för att alls kunna avnjutas.

Spinach &Feta Pinwheels på utkavling...
... och färdiga i serveringsdisken
Bacon & Mushroom Pinwheels till gubbarnas frukost
Pinwheels på NZ visar sig dock, tack och lov, lova mer än så. Det är mer formen än innehållet som ger namnet. Cinnamon Pinwheels är helt enkelt kanelsnäckor, fast vi gräddar dem i muffinsformar.  


Cinnamon Pinwheels på jäsning under morgonkaffepausen


Raspberry & Chocolate Pinwheels
Bacon & Mushroom Pinwheels skulle min mamma kalla pizzabullar, fast de görs stående med ganska tunn deg. Spinach & Feta Pinwheels är en vegetarisk variant med nygjord basilikapesto, spenatblad, smulad fetaost och hackade cashewnötter. Jag testade en dag att göra de sistnämnda liggande, då jag tycker de jäser bättre och det ger en bättre visuell effekt av innehållet, men det var svårsålt. Pinwheels på the Wholemeal Café ska se ut som de alltid har gjort. Ingen vill ha förvirrade kunder till frukost! J

Liggande, mindre säljande variant.
Men enligt mig både grymt mycket snyggare och godare...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar