söndag 11 mars 2012

Svengelska...


Som bagerska på andra sidan jordklotet kan man ibland känna sig rejält bortkommen och riktigt inkompetent. Inte bara på det kulturella planet men även språkligt. Jag menar; vad heter anis på engelska?
Kavel?
Elastisk deg?
Slickepott?
Skummjölkspulver?
Brödskorpa? Frasig?
Lös deg? Soft dough? Wet? Dense? Loose…?
Tänk dig själv att försöka småprata med disktanten om fönsterputsning på engelska under tiden man bakar ciabatta!

Jag låter säkert som ett skämt när jag försöker uttrycka mig ibland… Men hoppas jag bevisar mig i längden, att jag faktiskt kan alla ord och uttryck, men på svenska som hjälper föga i nuet.

En dag skulle jag hämta skafferivaror ute i förrådet, något som behövdes fyllas på, när jag la ögonen på en förpackning som kändes stärkande för självkänslan. Det svenska språket, med alla sina prickar över a och o, var inte så betydelselöst i alla fall! Av endast fem utvalda språk på kartongen med konservburkar läste jag lyckligt:

”Kokosgrädde” 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar